top of page
  • Yazarın fotoğrafıikipsikolog

Bir Kadın Ne İster?



Hem erkeklerin hem de kadınların sıklıkla sorduğu bir soru olsa gerek bu. Bir kadın ne ister? Biraz gözlemlediklerim ve dinlediklerimden hareketle, “kadın milleti”nin erkeklerden ve diğer tüm insanlardan ne istediği, ne beklediği, ne umduğu üzerine bir yazı yazmak istedim. Bunu yaparken amacım, bir cinsiyet kimliği üzerinden hareket ederek milyarlarca insanı tekilleştirmek ve kadınları etiketlemek değil kesinlikle. Özellikle ülkemizde; anlaşılmamış, anlaşılmak için çaba harcanmamış, çoğunluk olmasına rağmen azınlık gibi ötekileştirilmiş kadınların ihtiyaçlarına ışık tutmaya çalışacağım.


Bu işi yapmama sebep olan birkaç motivasyon kaynağım var. Kendi hayatını idame ettirebilen, güçlü hisseden ve etrafındaki kadın ve erkeklerden saygı gören azınlık diyebileceğim kadınlar bir yana, toplumumuzda sıklıkla karşılaştığımız, evden çıkamayan, kendini kolay ifade edemeyen, evde iş yaparken çalışmadığı düşünülen, maddi özgürlüğü olmayan, erkeğine bağımlılaştırılan, karar alma hakkı olmayan, ev içinde söz söyleme hakkı olmayan kadınların bu ülkenin en büyük ve üzücü gerçeklerinden birisi olması sanırım ilk nedenim. Öte yandan kadınları kullanmayı alışkanlık haline getirmiş ve bunun doğal olduğunu düşünen, ev işlerine kesinlikle el atmayan çünkü bunun sadece kadın işi olduğuna inanan, evlerindeki kadınları köle olarak görürken dışarıda başka kadınlarla birliktelik kurmayı evliliğin doğal bir parçası olarak gören, eşlerine dürüst olmayan, onların haklarına saygı göstermeyen bir sürü erkeği gözlemlemek de bir diğer nedenim.


Tabi ki kadınların ihtiyaçlarını, ne istediklerini, ne umduklarını yazmak bir şeyleri değiştirmeyecek. Çünkü kadınların birçoğu dahi benimle aynı fikirde değil. Kullanıldıklarının, köleleştirildiklerinin, aldatıldıklarının farkında olmayan, farkında olsa dahi bunu normalmiş gibi kabul eden kadınların çoğunlukta olduğu bu ülkede, bir erkek olarak benim bir şeyleri farketmiş olmam ne kadar etkili olabilir ki. Yine de bu bahsettiğim kadınları kesinlikle suçlamıyorum. Zira bu sindirilmiş olmanın doğal sonucudur. Suçladığım şey erkek egemen zihniyetin kurduğu acımasız ama doğal gibi gözüken bu yıkıcı düzendir.


Lafı daha fazla dolandırmadan, farkında olsun ya da olmasın, bir kadının neler istediğini, neler umduğunu, neler beklediğini bir liste halinde sıralayayım. Eksikler ve fazlalar elbet vardır. Buraya sadece erkek gözümle fark edebildiklerimi not alıyorum.


1) Bir kadın sevilmek ister. Sevildiğini hissetmek, sözcüklerle duymak, davranışlarla gözlemlemek ister. Önemli günlerde bir çiçekten ziyade, her gün değerli biri gibi hissetmek ister. Henüz çocukken değer görmemiş ve kıymet verilmemiş bazı kadınlar, büyüdüklerinde bunları istediklerini fark edemezler bile. Bazen gerçekten sevgi gördüklerinde bunun aslında istedikleri şey olduğunu anlarlar.

2) Bir kadın saygı görmek ister. Sözlerinin değeri olsun, insan yerine konsun, ev içinde oy hakkı olsun, alınan kararlarda kendisi de düşünülsün ister.

3) Bir kadın seçmek ister. Kaderine teslim olmayı değil, gideceği yola karar verebilmeyi ister.

4) Bir kadın sevmek ister. Birlikte olduğu erkeği sevmek, ona değer vermek ister. Erkeğin işi aslında oldukça kolaydır. Yeter ki eşinin ihtiyaçlarını anlasın.

5) Bir kadın anlaşılmak ister. Neler hissettiğinin fark edilmesini, nasıl olduğunun sorulmasını, duygularının hissedilmesini, ağladığında üzgün olduğunun görülmesini ister.

6) Bir kadın şefkat ister. Zor zamanlarında yanında olan bir erkek, seni anlıyorum diyen bir dil, sevgiyle okşayan bir el ister.

7) Bir kadın ifade edebilmeyi ister. Bastırılmadan, özgürce, söylemek istediklerini söylemeyi diler. Sonunda bağırılmak, şiddet görmek, sövülmek gibi korkulara kapılmadan “ben bunu istiyorum”, “ben bu şekilde mutlu olacağım.” diyebilmeyi ister. Kendi tarzını, kendi inancını, kendi fikirlerini sözleri ve davranımlarıyla sergileyebilmek ister.

8) Bir kadın kendisine karşı dürüst olunmasını ister. Aynı zamanda dürüst olabileceği, yaşadıklarını yalana ihtiyaç duymadan olduğu gibi anlatabileceği güvenli ve anlayışlı bir ortam ister.

9) Bir kadın romantik ilişkilerinde dahi önce arkadaş olabilmeyi ister. Her iki tarafın da kendini açtığı, zayıf yönlerini gösterebildiği, dertleşebildiği, toplumun “aa bu konuşulur mu ayıp denen bir şey var” dediği şeylerin konuşulabildiği, yakın bir arkadaşlık içeren romantik ilişkiler kurmak ister.

10) Bir kadın; duygusal olarak gelişmiş, içindeki çocukla başa çıkabilmeyi öğrenmiş, kendini ifade edebilen, kendi eksik yanlarını fark edebilen ve bunlarla korkusuzca savaşabilen, zayıf yönlerini başkaları üzerinde kurduğu baskıyla kapatmaya uğraşmayan, gerektiğinde olgun bir insan gibi davranabilen ve ilişkinin sorumluluğunu alabilen kişilerle birliktelik kurmak ister.

11) Bir kadın heyecan ister. Hayatın tadını arttıran, güzel anılar oluşturmak için fikirleri olan, bunun için çabalayan kişilerle olmak ister. Tabi ki her insanın farklı zevkleri vardır. Ancak burada kasıt edilen şey, sahip olunan ömrün güzelce değerlendirilmesi için, ilişki kurulan kişiyle iş birliği yapabilmek ve hayatı birlikte aktif yaşayabilmektir.


Belki bu liste daha çok uzar gider. Tabi ki hiçbir kadın ve hiçbir erkek tam anlamıyla mükemmel olamaz. Aslolan, karşı tarafı daha iyi anlayabilmek, empati becerilerimizi geliştirebilmektir.


Kadınların en büyük ve en insancıl ihtiyacı ise hayatta olmak ve hayatta kalmaktır. Daha bu ihtiyacı henüz anlayamamış erkeklerin olduğu bir ülkede, yukarıda bahsetmiş olduğum 11 ihtiyaç belki de biraz lüks gibi görülecektir. Dilerim ki, kadınların tüm bu ihtiyaçlarının anlaşılabileceği, insanların zorunluluktan değil, mutluluktan evleneceği ve bireylerin empati becerilerinin geliştiği günleri görelim. Bu tip sağlıklı ilişkiler ülkemize yayılsın ve toplum olarak çok daha güzel günlere kavuşalım.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum; yukarıda bahsetmiş olduğum maddelerin çoğu, aynı zamanda erkeklerin de ihtiyaç duyduğu şeylerdir. Bu nedenle başlangıçta eşitlik ilkesini benimsemiş birlikteliklerde, her iki tarafın da karşılıklı ihtiyaçları anlamaya çalışması, o ilişkinin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.


İhtiyaçlarınızın en yakınınızdaki insanlar tarafından anlaşılacağı güzel günler dilerim.


Psk. Malik Kubilay Çadırcıoğlu

Son Yazılarımız

bottom of page