top of page
  • Yazarın fotoğrafıikipsikolog

Neden Bir Hobi Edinmeliyiz?


Akhisar, 2020.

Günlük hayatımız çoğu zaman bir rutin içerisindedir. Hayatta kalmak için birincil ihtiyaçlarımızı karşılamak tabi ki önceliğimiz olur. Bu nedenle yaşamımızın çoğunu çalışarak geçiririz. Meslek seçimini bireyler henüz kendini tam olarak tanımadığı yaşlarda yapar ve bu nedenle çok az sayıda insan yaptığı işten gerçekten ömür boyu keyif alır. Aksine işlerimiz bir noktadan sonra stres verici bir hale bürünebilir ve hem fiziken hem de ruhen bizi yorabilirler. Diğer yandan sosyal ilişkilerimiz de her zaman çok keyif verici olmaz. Bu ilişkiler de rutine biner, bazense mecburen ilerler. Bizim gibi toplulukçu kültürlerde sosyal ortamlarda çok fazla sorumluluk vardır ve bu bizleri strese sürükleyebilir. Kendi kendinize “artık güzel vakit geçirmek ve stresimden biraz uzaklaşmak istiyorum.” dediğinizde, bir hobi edinmeniz gerektiği anlamını çıkarabilirsiniz.

Peki neden bir hobiniz olmalı? Bir hobinin size nasıl katkıları olabilir?


1) Özgüven

Hobiler özgüven inşa eder. Yeni bir şeyler öğrenmek ve bazı konular üzerinde ustalaşmak özgüvenimizi arttırır.

2) Yaratıcılık

Birçok hobi yaratıcılık ister ve bir hobide gelişirken, yaratıcılığınızı da ortaya koymuş olursunuz. Potansiyelinizi yeni fikirlerle hobinize yansıtmak, size farklı bir keyif verir.

3) Stres Azaltma

Zihninizi hoşlandığınız, yapmaktan keyif aldığınız bir şeye yönlendirmek ve diğer kaygılarınızdan belli bir süre uzaklaşmak, stresinizi önemli ölçüde azaltır.

4) Sosyalleşme

Benzer hobilerle uğraşan insanlarla tanışmak, ortak zevklerden sohbet etmek ya da başlı başına sosyal hobilerle ilgilenmek; sosyalleşme imkanını arttırır ve yaşınız ne olursa olsun, samimi dostluklar edinmenize yardımcı olur.

5) Kişisel Gelişim

Hobiniz vasıtasıyla farklı şeyleri öğrenmeniz ve kendinize bir birikim kazandırmanız oldukça beklenen bir durumdur. İşinizde, sosyal hayatınızda, ruhsal durumunuzda hiç beklemediğiniz gelişimler görmek oldukça olasıdır.


Psk. Malik Kubilay ÇADIRCIOĞLU

Son Yazılarımız

bottom of page