top of page
  • Yazarın fotoğrafıikipsikolog

Yalnız Hissetmek


Den Bosch, 2016.

‘İnsanlar, kendilerini, sevginin dünyayı döndüren bir gücü olduğuna inandırmışlardır!’

                                                                                                      Dr. David Burns


Yalnız olmak ya da yalnız kalmak birçoğumuz için istenmeyen bir durum olarak görülür. Bu düşünce terk edilme, dışlanma gibi sosyal korkuları da beraberinde getirir. Bazen de gerçekten yalnızızdır ve bu yüzden kendimizi çökmüş halde buluruz. Partnerimizle, ailemizle ya da arkadaşlarımızla vakit geçirdiğimizde kendimizi sevgi dolu ve keyif almış hissederiz. Sosyal ortamlardan aldığımız zevk ve biraz da sosyal normların etkisiyle yalnızlık bizim için pek de istenmeyen bir durum olarak görünmeye başlar. Peki kendimizi sevgi dolu ve keyif almış hissetmek için başkalarına ihtiyacımız gerçekten var mı? Yani bu durumda evli, sürekli arkadaşı ve ailesiyle vakit geçiren herkes mutlu mu? Ya da yalnız olan herkes mutsuz mu?


Eğer cevabınız evetse üzülerek yanılıyor olduğunuzu söylememiz gerekir. Birileriyle olmak gerçekten mutluluk getiriyorsa sorunlu birliktelikler neden var?

Yalnız olmak mecbur kaldığımız ve istemediğimiz bir durum olmamalıdır. Sevdiğimiz ve önemsediğimiz bir insan evimize geldiğinde ona karşı gösterdiğimiz özeni ve dikkati bir düşünün. Kıyafetlerimiz daha özenli, mümkün olan en iyi ikramlar hazırlanmış bir şekilde ve mümkün olan tüm dikkat ve sevecenliğimizle misafirimizi karşılar ve ağırlamaya çalışırız. Konu kendimize geldiğinde de aynı özeni gösterdiğimizde ‘yalnız’ olmanın o kadar da kötü bir şey olmadığını göreceksiniz. Yaşama dair temel tatminlerin çoğunu kendimizden alıyoruz. Kendimizi mutlu etmek için pek çok yol var! Size kendi başımayken yapmaktan keyif aldığım ve bana iyi gelen şeylerin listesini hazırladım. Belki kendinize ayırdığınız randevuda ya da kendinizle kalmak zorunda olduğunuzda daha iyi vakit geçirebilirsiniz!



Yalnızken Yapmaktan Keyif Aldığım Şeylerin Listesi:

- Kitap okumak

- Çiçekleri sulamak

- Evi toparlamak

- Zeytin bahçelerinin arasında yürüyüş yapmak

- Müzik dinlemek

- Yemek yapmak

- Mağazalarda dolaşmak

- Battaniye altında dizi izlemek

- Bir kafede kahve içmek


Bu liste ya da aklınıza gelen şeyler o kadar da keyifli gelmiyor mu? O zaman Dr. Burns’ün hazırladığı Zevki Öngörme Formunu kullanarak yanılıyor olabileceğinizi size göstermek istiyorum. Formda ilk kısma etkinliği yaptığınız tarihi, ikinci sütuna yaptığınız etkinliği, üçüncü sütuna etkinliği kiminle yaptıysanız o kişiyi, dördüncü sütuna yaptığınız etkinlikten beklediğiniz olası tatmini ve beşinci sütuna etkinlikten sonra ne kadar keyif aldıysanız onun yüzdesini kaydetmenizi istiyorum. Form sonunda tek başınıza olsanız da bir görevi zorlanarak yapsanız da yaptığınız şeylerden beklediğinizden daha fazla tatmin alabileceğinizi göreceksiniz!


Bu formda kendi yaptığım etkinlikleri paylaşarak,  yalnız da olsam eğlenebildiğimi ve kendi başıma zaman geçirmenin beklediğimden daha keyifli olduğunu görebildim. Ya da yapmakta zorlandığım ve bir türlü başlayamadığım şeylerin aslında o kadar da zorlayıcı olmadığını fark ettim ve örnek olması adına sizinle paylaşmak istedim.

Umarım yalnız olmanın keyifli yanlarını keşfeder ve kendinizle geçirdiğiniz zamanların tadını  

çıkarırsınız!

Son Yazılarımız

bottom of page